Elin Österberg

2013-03-31
23:47:05

Inte helt okej
Ändrat utessendet på bloggen igen.... aldrig nöjd. Mår inge bra just nu. Inte alls. 
 
Life's a bitch and then you die.
 
Elin

2013-03-30
21:53:37

Ändringar
Ändrade bloggen lite som ni ser. Inte jättenöjd.. men orkar inte. Så det får vara så ett tag! Nu vill Melwin ut och gå...
 
Elin

2013-03-30
20:08:20

Påskafton
Glad Påsk på er! Jag är inget stort fan av påsken. Inte alls. Tycker det bara handlar om mat och godis. Så för min del kan man skippa påsken ;) 
 
Idag gick det väldigt bra med Idunn, hon har varit seg de senaste dagarna. Men idag ville hon springa! Så då lät jag henne göra det. Och hej va de gick! KUL! Fint väder var det också! Men det blåste lite väl mycket på de öppna fälten. Men men. 
 
Och granngården hade fått in mineralerna jag har väntat på också! Så nu har jag 8kg mineraler! HA! Man kan väl tycka att de kan tillverka dem lite mindre... Men aja! Så är det. En hink håller i nio månader. Har jag för mig? 
 
Glömde köpa ny saltsten till hennes box dock. Den hon har nu verkar hon inte tycka om... För den i hagen slickar hon på! Hon är en liten finsmakare min häst! Det märks ganska tydligt! Hon äter inget som är äckligt eller dåligt! Det är bra!!! Men av det som är gott äter hon MASSOR av (om hon får då).
 
Nej nu ska jag fortsätta kolla på DH. Har börjat om från början .. igen ;) 
 
Elin

2013-03-29
22:46:54

Sorry
För dålig uppdatering! Jobb och stallet har dagarna spenderats med. Igår var jag också och shoppade med fina Cicki. Köpte en riktigt fin klänning som jag ska ha på festen den femte! Bild kommer senare. Måste sy in den lite! 
 
Usch vad tråkig jag är! Men har faktiskt inte så mycket att skriva om HAHA! Intressant liv man har va! omg...... trist.
 
Elin

2013-03-25
21:44:32

Trött
Ingen lust alls att träna ikväll. Men måste man så måste man. så trött.

Kände för att klaga lite.

Idunn skötte sig btw bra som vanligt när veterinären är på besök. Delade hennes tjocka man också. Får se hur det blev. Tror inte det blev speciellt bra. Får fixa till det imorgon.

Elin

2013-03-25
14:08:42

Måndag
Var iväg och handlade lite med mamma imorse. Och tankade bilen. Va in på systemet och skulle köpa lite sprit tills festen den 5:e april. Satan va dyrt det är! Eller det är ju inte dyrt om man köper en liter bacardi och har ett tag. Men jag VET att den litern kommer ta slut på samma kväll, rätt snabbt om jag känner mig och Cicki ;) Iof behöver jag inte dricka så mycket mer än det... Så får väl bli en flaska bacardi och göra lite drinkar. 
 
När vi kom hem fick båda små vovvarna bada. Molly kliar sig när hon blir smutsig, även om det inte syns så märks det på henne. Har köpt ett special schampo med havremjöl i. Och det funkar super. Hon kliar sig absolut inte lika mycket längre! Melwin har ju så myyyyycket päls så när man är blöt ser han ut som ett skelett. HUR smal som helst! Lill skitarna <3
 
Snart ska jag bege mig till stallet. 17.30 kommer veterinären och ska ge idunn hennes sista spruta mot botulism. Och jag tänkte att jag skulle rida innan! 
 
Ikväll ska jag och mamma äta vofflor dagen till ära! Gott :)
 
 
Elin

2013-03-24
22:34:46

Clinicen idag!!
Har ju glömt berätta om clinicen jag var på idag! Elsa var ju helt underbar! Den största saken jag kommer ta med mig i mina tankar är att jag inte behöver oroa mig över min och Idunns form. Har ju inte tränat den speciellt mycket alls. Hon går ju inte helt åt fanderns men inte heller i superfin form. Men som Elsa sa är det bättre och viktigare att träna på gångarterna och takten. Och ta formen senare.
 
Så nu känns det lite lugnare inför tävlingen nu i april. Hon pratade också om träningen med hästen. Och sa att fem ggr/veckan ca 30 min är bra. Och det är ju nästan precis så vi rider! Rider inte speciellt ofta mer än 30 min. Det är de gångerna vi ridit med andra. Men inte varje gång då heller. 
 
Så jag är som sagt ännu mer taggad inför att träna och tävla nu! Idag tog vi en promenad bara! Har ridit fem ggr denna vecka. Vi sprang en liten bit och det va kul tyckte hon :) Det är så otroligt viktigt att variera träningen. Speciellt när man har en unghäst! Idunn är ju inte riden jättelänge då hon blir 7 år i sommar och har haft två föl! 
 
Så vi får ta det i våran takt :) Sen om vi kommer sist på tävlingen nu i april är inte hela världen! Den tävlingen är mer för oss att lära oss hur det går till! Ingen av oss har ju tävlat! 
 
Elin

2013-03-24
19:08:25

Chapri's Lovely Gloria.

     
SE59697/2012 L
Chapri's Lovely Gloria
S10098/2004 K
Tottenhill's Disko Dancer
S13781/2003 L
Itzybitzy's Walk On Top
S53554/98 L
Ammonti's Ian Magic Candy Man
S56269/99 L
Ammonti's Sandy Sweetheart
S23383/2002 K
Tottenhill's Nea Tornado
S14350/94 K
SE UCH

Ammonti's Isidor Lucky Ladykiller
S55526/96 K
Tottenhill's Call Me Laday
S10043/2008 L
Falling Gold Stars Zowe
S16581/2007 K
Dingo Kujawski Czar
PKRIX44153
PL CH

Tonik Gniazdo Karzelków
PKRIX45992 K
Ika Isubusz
S61671/2007 L
H-Heidi Lucky Zlote Iskierki
PKRIX41317
PL CH

Drab Z Chmury Gradowej
PKRIX44571
Ina Hop-Trop
 
Molly's kennel namn är Chapri's Lovely Gloria. Men för mig är hon en liten Molly. Hon är en renrasig chihuahua med stamtavla. Och här ser ni hennes stamtavla. Någon som vet om den ser fin ut? ;) Är absolut inte lika insatt i stammen till chihuahuor som islandshästar. Noll koll helt ärligt! Så väl lära mig lite :)
 
Elin

2013-03-23
23:22:48

Clinic
Imorgon åker jag och några tjejer från stallet på en clinic med Elsa Albertsdottir. 
 

Elsa kommer att gå igenom följande saker: 

 

* Hur tränar du din häst med avseende på hållbarhet och funktionalitet 

* Hur håller man hästen glad och motiverad 

* Träningsupplägg inför tävling eller avelsvisning

* Vad bedöms på en avelsvisning

* Vad är en funktionell exteriör och vad ger höga poäng

* Vilken exteriör ger goda ridegenskaper

Så imorogn tar jag med mig papper och penna och antecknar! Hoppas det ger mig något inför vårens tävling(ar)...

 

Elin


2013-03-22
00:40:51

Bilder


2013-03-21
19:58:19

träligt
bloggen hamnar på sidan när jag mår dåligt. hörs senare.
 
Elin

2013-03-19
19:48:00

Tävling.

Det är inte bara att betala och rida. Finns endel att tänka på...

 

Checklista för ryttare

Här presenteras en lista över viktiga saker att komma ihåg och känna till när du ska tävla. Genom att gå en Grönt kort-kurs kan du få god kännedom om vad det kan innebära att tävla, men en fullfjädrad tävlingsryttare blir du först efter att du gjort dina egna erfarenheter på tävlingsbanan.

Inför anmälan

Propositioner

Tävlingspropositioner hittar du på SIFs hemsida och på lokalföreningens hemsida eller i medlemstidning.

Anmälningsblankett

Vilken anmälningsblankett som skall användas framgår av tävlingspropositionen, anmälningsblankett kan laddas ner från SIFs hemsida.

Medlemskap i SIF

För att få tävla måste man vara medlem.

Ryttarlicens

Behövs för att tävla på officiell tävling. Information på SIFs hemsida och i Svenska tillägget (TR). Du köper licensen från SIFs kansli.

Hästpass

Din häst skall vara registrerad i SIF för att du ska få tävla och hästpasset i original ska visas upp vid alla officiella tävlingar.

Vaccinationsintyg

Reglerna för vaccination hittar du i Svenska tillägget, TR. Vaccinationsintyget skall visas upp på tävlingsplatsen.

På tävlingsplatsen

Innan du lastar ur ska du visa upp hästens pass och vaccinationsintyg samt lämna hästägarförsäkran i incheckningen.

Hästägarförsäkran

Du intygar bl a att din häst under de tre senaste veckorna inte visat tecken på smittsamma sjukdomar och inte heller har varit i kontakt med sjuka hästar eller varit uppstallad där sjukdom förekommit. Hästägarförsäkran kan du ladda ned från SIFs hemsida.

Om din häst ska stanna kvar på tävlingsplatsen

Uppstallning; ta med det som behövs för uppstallning såsom foder, hinkar, ev. strö, täcken mm Hagplats; stängsel, vattenhink, myggmedel

På vissa tävlingar kan du få hjälp med fodringar, men det förutsätter att du har bra saker att förvara fodret i. Det kan var bra att ta med bra foderhinkar med lock och rejäla påsar för hö.

Svenska Islandshästförbundet Ridsportens Hus, 734 94 Strömsholm tel 0220-452 50, fax 0220-452 53, e-post [email protected]2011-03-18

Tävlingsregler

Du skall känna till vad som står i de reglementen som våra tävlingar baseras på: FIPO (beställer du från SIFs kansli) och Svenska tillägget (TR) (laddas ner från SIFs hemsida) Ett tips är att fokusera särskilt på nedanstående punkter. Är du osäker kan du alltid kontakta tävlingsledningen eller prata med en erfaren domare för att få vägledning.

Tävlingsgrenar på ovalbana Tävlingsgrenar på passbana Klasser, kval Hästens ålder (särskilda regler för hur många gånger per dag din häst får starta) Hästens utrustning (i lätta klasser är det t ex endast tillåtet med tränsbett)

Hästens hovbeslag och skoning (var noga med att ta reda på i god tid hur din häst får skos, på tävlingsplatsen är det för sent)

Ryttarens utrustning Lätta klasser

Tänk på att reglementena uppdateras varje år och att du ansvarar för att känna till de ändringar som sker. Uppdateringar hittar du på FEIFs hemsida och på SIFs hemsida under rubriken Tävling.

Info från Svenska islandshäst förbundet.

 

Elin


2013-03-18
15:27:35

Trött

Blev ingen tidig morgon till stallet idag. Var alldeles för trött så Idunn får ha sin vilodag idag denna vecka. Imorgon kör vi igen :)

Va som sagt på möte idag. De va jobbigt och jag va okoncentrerad pga att jag va så trött. Men det gick väl bra. Har fått lite att fundera på.

Just nu sitter jag på jobbet och väntar på att alla patienterna ska bli klara på operation och uppvaket. Så just nu är det lugnt men det kommer :)

Elin


2013-03-17
20:45:28

Super söndag
Tog sovmorgon idag och åkte ut till stallet vid halv ett. Fixade ordning Idunn och red själva. GICK HUR BRA SOM HELST! Hon va super duktig idag min fina tjej. Alla gångarterna satt som en smäck! 
 
Vet inte om jag kommer hinna rida imorgon... Har möte klockan elva och sen börjar jag jobba halv två. Får väl gå upp cp tidigt... 
 
Ikväll har jag ätit  middag på stan med gamla klasskompisar! Riktigt trevligt. Länge sedan jag träffade dem <3
 
Elin

2013-03-16
22:59:18

16/3

Mamma som är häst rädd får terapi av Idunn. Idag hoppade hon upp och skrittade några meter. Duktig!! Och duktiga Idunn som accepterar att man fixar och donar <3 hon va super duktig. Hon kan verkligen läsa ryttaren. Hon stod helt stilla och bara väntade på vad som skulle hända.

Hon är världens bästa häst! Och snart ska vi tävla våra. Allra första tävling <3 är super nervös!!!

Elin


2013-03-15
22:45:26

Fredag
Dagen började med jobb. Sedan åkte jag till stallet. Red ut med Fina Ida! Lika mysigt som alltid :) Och Idunn va superduktig idag med!!! Känns som att tölten blir bättre och bättre nu! Underbart <3 Sen blev det massa gos.
 
Imorgon ska mamma följa med till stallet, och förhoppningsvis testa rida lite smått! KUL :) Sen efter stallet ska vi ha en riktig mys kväll och bara softa. Skita i allt annat. Har haft så mycket senaste veckorna, sovit dåligt osv. Så när jag kom hem från stallet bröt jag ihop helt och hållet. Så imorgon skiter jag i allt! (nästan)
 
Nu ska jag försöka sova!!!! Älskar ju att sova! Så svårt att somna....
 
 
Elin

2013-03-14
12:37:03

14/3
Vid tio åkte jag till stallet för att ta in Idunn pch ge henne mat. Heldags vila för henne idag! Sen fick hon stå i sin box och äta medans mamma och jag åkte till veterinären med Molly, och Melwin som va med som stöd.
 
Först när vi kom in sa inte Molly något alls. Hon va mest nyfiken och gick efter Melwin. Men sen när vi skulle få komma in i ett undersökningsrum blev hon livrädd och vägrade gå in. Även fast Melwin gick in utan bekymmer. Så jag fick bära in henne. Hon ville inte heller ställa sig på undersökningsbordet så hon fick vara i min famn hela tiden. 
 
Veterinären fick iaf kolla öronen och tänderna. Sprutan gick också bra att ge, sålänge hon fick vara i min famn sötnosen <3 Både Molly och Melwin fick ett varsitt ben av henne. 
 
Sen när vi var klara åkte vi förbi stallet på hemvägen och släppte ut Idunn igen. Så nu är jag hemma och ska snart åka till jobbet. Döds trött som vanligt. Har inte sovit normalt på två månader nu. DRYGT!
 
Älskar våran veterinär, hon är helt underbar! Och man märker att hon älskar sitt jobb och djuren. Hon är alltid lugn och berömmer. Det är så viktigt.
 
Elin

2013-03-13
22:01:03

Onsdag
Blev faktiskt lite ridning idag efter jobbet. Gick väldigt bra!! Sen gosade vi huuur länge som helst <3 När jag åkte hem märkte jag att jag glömt mobilen i overallen. Bara att åka tillbaka. Tur att jag inte hunnit så långt!
 
Väl hemma har jag kollat på tv och pluggat. Denna förbannade matte, är så less på detta nu. Är för tugnt psykiskt. 
 
Kollade nyss på Mia på Grötö. Så himla bra! Älskar Mia. Hennes dialekt är ju helt underbar! Nej nu håller jag på att dö av trötthet , sovit SKIT dåligt inatt.. Och imorgon innan jobbet blir det stallet och veterinären. Molly ska få sitt ett års vaccin. Hon kommer säkert va livrädd stackarn <3 Får ta med Melwin som stöd :)
 
Elin
 

2013-03-12
20:29:09

Barbacka
Idag blev det en barbacka tur. Alla gångarter red vi. tölt,trav, galopp :) Min duktiga tjej <3 Hon har lärt mig massor! 
 
Har varit deppig hela dagen idag. Efter stallet åkte jag hem och sov, idag igen... Känns inge bra alls idag. Vil ingenting.
 
Hoppas det känns bättre imorgon! Blir att longera Idunn efter jobbet imorgon. Och på torsdag blir det hel vila. Sen kör vi igen.
 
Elin

2013-03-11
20:34:01

Pilates
Dagen började med att jag åkte till Idunn och red. Passade på att filma när vi red på banan. Lärorikt! Vi stod också och gosade läänge i solen <3 hon älskar att kramas min lilla häst.
 
Sen blev jag super trött, åkte hem och sov. Sen vid fem åkte jag med Cicki och tränade pilates på sats! De va riktigt jobbigt! Men GUD va skönt de är nu efteråt! Helt underbart! Känns som man blivit flera cm längre!
 
Nu är det dags att träna inför tävling. Funderar starkt på att anmäla mig och Idunn till våran första tävling nu i vår. :) 
 
Elin

2013-03-10
16:10:53

Fina häst


2013-03-08
22:19:37

Fredag
Idag har jag jobbat fram till klockan tre sen blev det stallet och en ridtur med Ida. Mycket trevligt. Idunn går bäst när hon inte rids varje dag. Ska införskaffa mig ett longeringssystem och variera ridningen med longering. Får se om jag kanske belönar mig med det imorgon redan... pengar är väl inget man har överflöd utav när man jobbar 50% ...
 
Vill bara vara klar med den här förbaskade matte kursen nu. Det är alldeles för krävande psykiskt. Kan aldrig slappna av. Vet med mig hela tiden att jag egentligen måste plugga. Behöver få tillbaka rutiner igen. Sömnen och maten är det som lider mest av detta. 
 
 
Eftersom att jag jobbar 50%, pluggar 100%, har häst, har två hundar och försöker komma på vad jag vill göra med mitt liv så sover jag inte speciellt mycket alls. Och om jag sover på dagen(!!!) så är det när jag egentligen borde äta... Inte lätt just nu! Men inte mycket kvar av kursen nu! TACK OCH LOV!!
 
Sen får jag ta ett uppehåll och fundera, och såklart gå upp i tid på jobbet.  
 
Elin

2013-03-06
22:17:23

Solig dag
Perfekt dag för en ridtur! Jag och Idunn fick sällskap av fina Marie och Vikingur idag. Idunn var lite trött idag men duktig som vanligt :) Min fina.
 
Efter stallet pluggade jag och sov några timmar. Nu har jag pluggat lite till och ska sova. Blir att plugga imorgon innan jobbet också. Segt... vill bara få denna kursen klar nu. Har ingen aning om vad jag ska göra med mitt liv. Vårdeppen på g kanske?
 
Blir alltid extra deppig på våren. Varför ska allt vara på komplicerat? förstår inte.
 
Nej nu ska jag sluta deppa! Dags att sova.
 
Elin

2013-03-05
21:26:00

Att tro på sig själv.
Det är något jag är värdelös på! Att få världens ångest när man får mail från skolan att de rättat ens uppgift. Att vara beredd på att hoppa av kursen vilken sekund som helst. Få hjärtklappning och rädd för att öppna. 
 
För att sedan se att man har fått betyg B (A är högst). Då blev jag minst sagt chockad. 
Elin

2013-03-03
11:51:52

Molly 1 år!
Idag fyller Molly ett år! Hon börjar bli stor lill tjejen! Det är många som frågat om hennes historia och tänkte berätta om den nu.
 
Jag köpte Molly 15/9 -12. I annonsen stod det att hon var åtta månader och att hon var blyg. Jag åkte till familjen och möts av x-antal chihauhauor. Ett barn med ahdh (och något mer) och en otäckt pool. Det sprang hundar överallt och två barn sprang runt utan någon som helst försiktighet vid hundarna. Flera var valpar också. Molly ,som då kallades Gloria, vågade inte komma i närheten av mig. Så ägaren fick på något sätt upp henne och la henne i mitt knä. Väl hos mig var hon cool lugn och somnade i min famn. 
 
Kände direkt att jag måste köpa henne. Ägaren berättade att hos uppfödaren var hon inlåst i en liten bur hela dagarna. Men jag märkte att Molly även blivit slagen. Melwin var med i bilen så vi tog Molly och Melwin till en inhägnad och de fick hälsa på varandra. Molly var väldigt intresserad av honom och ville leka. Medans Melwin mest kollade runt. Ägaren beklagade sig över att hon inte tränat henne med koppel...
 
Väl hemma igen märkte man ännu mer hur misshandlad hon blivit. Hon kom aldrig fram till en utan sprang och gömde sig när man kom i närheten. När vi gick ut testade vi med koppel. Vilket inte gick alls! Hon var livrädd och fick panik! Så de förra ägarna har med all säkerhet gjort henne illa med kopplet. Det tog en nästan en hel vecka innan hon ville vara med mig. Hon började sova under mitt täcke och söka sig till mig. Bestämde mig för att hon inte kan heta Gloria och så blev det Molly ist. Kom man för snabbt med handen mot henne kröp hon ihop och skakade, skällde man på henne sprang hon iväg.
 
Hon sa aldrig någonting och va rädd för alla andra, speciellt män och barn. Ångrade mig flera gånger att jag köpte henne, kände att det var allt för mycket jobb med denna lilla hund. Men sen gick det undan! Hon blev tuffare och började ge ifrån sig små ljud. 
 
Molly började få självförtroende och tillit till människor igen. Melwin och Molly har funkat skit bra hela tiden. De fann varandra direkt och Melwin har försvarat Molly flera gånger, mot både människor och hundar.
 
Senaste två månaderna har hon blivit en HELT annan hund! Hon tar för sig, busar, gosar, älskar att bli klappad, är tuff... Men hon har fortfarande lite kvar. Män är fortfarande läskiga, vissa skäller hon på och gömmer sig. Barn går bättre och bättre. Hon är jätteduktig på att gå i koppel.
 
Uppfödaren hade skickat in Molly's stamtavla för sent så jag visste inte om jag skulle få den eller inte. Men den kom i vintras och jag blev super glad. I passet visade det sig att Molly var 5 månader när jag köpte henne och inte 8 månader... Redan där ljög kvinnan jag köpte henne av. Varför? Ingen aning. För mig är det bara positivt att hon var yngre, då hon var så rädd. 
 
HUR kan man göra illa ett djur!? Det är min fråga till er. Det är EXAKT samma sak som att göra illa ett barn. Inte okej någonstans. 
 
Är så glad att jag inte gav upp hoppet på Molly. För nu är hon världens bästa lilla tjej <3
 
Elin

2013-03-02
22:01:35

Lördag
Dagen börjde tidigt och vi åkte till båtmässan i Stockholm. På min inköpslista stod det EN hundflytväst. Melwin fick nämligen en förra året, en orange. Idag skulle Molly få en , och det fanns bara gröna och rosa. Så då fick jag för mig att Melwin skulle ha en grön och Molly en rosa... Så kom hem med två flytvästar... Alltid bra med en extra flytväst ;) herregud....
 
Sen åkte jag till stallet och kollade läget på Idunn då det kommit två nya ston till hennes hage. Och hon verkade ha funnit dem på engång. De stod tillsammans och tog det lugnt <3 Äntligen har Idunn fått några att umgås med. De andra två i hagen har alltid kört bort Idunn då de vill bestämma.
 
Idunn slåss inte utan hon går bara undan. Vilket har lätt till att hon varit ensam. Men nu verkar det bli bättre :D <3
 
När jag kom hem sov jag till mello började. Nu kollar jag på en film som går på tv4 och ska försöka få klart inlämningsuppgiften i matten. Tre uppgifter kvar... 
 
Imorgon blir det plugg, upgiften ska va inne imorgon, och sen ska Idunn sko's kl 16. Så jag kan rida igen! Nu i veckan har hon nästan bara blivit longerad. Vilket också är bra men roligare att rida :)
 
Elin

2013-03-01
22:50:53

Skärpning!
Måste verkligen skärpa mig med min hälsa nu! Ska börja träna igen! Beach 2013 here I come! Usch hatar när man är mjuk överallt. Fett som väller. Det ska bli muskler! Ska börja med att springa. Kan ju inte gå runt i shorts med dessa lår!
 
Hoppas på att få bättre sömn också. Dokumentering av kosten har jag under kontroll och kcal. Så nu är det bara träningen kvar! Saknar faktiskt att gå på pass. Men det är så jobbigt att försöka komma in nu när alla pass hållt på ett tag. Då kan alla rörelserna och så kommer jag och inte gör något alls rätt. Det har jag inte lust med. 
 
Så då blir det löpning. Har ju träningsredskap här hemma om jag känner för det. Vilket jag inte har! HAHA hatar styrketräning! 
 
Nej nu ska jag fundera ut ett träningsschema. Svårt när jag har så varierande jobb tider. Så blir väl att jag får bestämma antal träningspass/vecka så får jag ha olika dagar varje vecka. Sen kommer jag ju rida minst 5-6 dagar i veckan också, som vanligt!
 
Elin

2013-03-01
17:03:18

Mar. 01, 2013