Elin Österberg

2013-02-26
23:10:51

Tisdag
Bra dag på jobbet. Mindre bra efter jobbet. Va barnvakt, vilket alltid är mysigt. Men va så trött och frös som en gris så orkade inte va social. Tur att tjejerna ville leka ute i snön så kunde jag passa på att plugga! 
 
Nu sitter jag i sängen med min "älskade" ångest på besök. Är fortfarande galet trött men kan inte tillåta mig att sova, som vanligt.. 
 
Imorgon är det jobb, ett viktigt möte kl 13 och sen åker jag dirket till stallet! Och på kvällen blir det plugg! ingen vila för mig inte!
 
Usch oron och ångesten inför imorgon är inte kul. Och kommer inte bli bättre.... Aja ska inte tänka på det nu. För nu SKA jag tillåta mig att sova! Önska mig lycka till! ;)
 
ElinP

2013-02-25
23:33:10

Lösenordsskyddat inlägg
www.idunn.blogg.se/losenordsskyddat 

2013-02-25
17:52:37

Ny vecka
Dagen började bra med NOLL FEBER! Wiho! Sen vid tolv åkte jag till stallet och red en sväng. SHIT vilken fin tölt Idunn hade idag! Hon kanske ska bara ska ridas 3ggr/veckan... Får testa mig fram! 
 
Och man märkte vad kul hon tyckte de va när hon kände vad glad jag blev. Berömde henne massor och skrattade när vi töltade och då åkte öronen fram ÄNNU mer. Min lilla ängel <3 Hon skulle aldrig göra mig illa <3 Ett hjärta av guld har hon!
 
Sen efter turen fick hon mat och jag passade på att fika lite med fina stall kompisar :) Just nu är det bara tre ston i Idunn's hage och på fredag kommer det två nya. Hoppas att Idunn kommer överrens med dem, så hon inte blir utanför igen.. Hon hade precis kommit överrens med Hetta och Selma förra veckan. Eftersom att Idunn är så låg i rang jagade de andra iväg henne hela tiden fram tills Ykja och Heida flyttat ut. 
 
Nu är det varken Ykja eller Heida som jagade henne men Hetta och Selma blev påverkade av dem så de jagade henne, på något konstigt häst-rang's-sätt... hhaha
 
Men som tur är går Idunn undan när de andra bråkar. Så hon har inte blivit skadad iaf. Och just nu är ju läget lugnt i hagen :) Hon som kommer med sina ston på fredag har sagt att dem är låga i rang så hoppas att det blir till en fördel för min Idunn!
 
Hon är ju som sagt världens snällaste häst! 
 
Elin
 

2013-02-24
22:27:28

Fy bubblan!
Man kan inte alltid vara på topp! FORTFARANDE sjuk och feber. Jag som aldrig har feber.. Nu har jaf haft hög feber i tre dygn... Segt!
 
Mår ju inte bra psykiskt heller av detta. Massa ångest för allt möjligt. T.ex. att jag inte varit ute till Idunn varje dag, nytt kapitel i matten börjar imorgon, måste blir frisk till tisdag annars måste jag ha ett läkarintyg om jag ska va hemma från jobbet osv...
 
Och eftersom att jag inte kunnat äta speciellt mkt alls denna vecka orkar jag ingenting heller. FAN VA BRA! 
 
Men imorgon ska jag rida iaf! Eller iaf longera henne. Mamma får köra mig dit och hem så slipper jag slösa energi på det. All energi till Idunn imorgon! och matten..... fan matten. Vad har jag gett mig in på ?!
 
 
Elin

2013-02-22
23:23:11

Skakar
Satan vad jag fryser. Feberfrossa. Trodde jag va påväg att bli frisk. Men icke sa nicke. Som jag sagt tidigare jag hatar att vara sjuk!
 
Va förbi stallet en snabbis idag och tog hand om min häst! Hon sprang till mig i hagen idag <3 Älskade Idunn. Kom på att på söndag ska jag rida lektion igen! Hoppas verkligen jag mår bättre då! 
 
Orkar inte skriva. Ska kolla på film. Hoppas ni är friska!
 
Elin

2013-02-22
22:49:00

Lösenordsskyddat inlägg
www.idunn.blogg.se/losenordsskyddat 

2013-02-22
00:11:56

Chihuahua är en HUND!

Blir så upprörd när jag ser bilder på chihuahour (stavning?) på tex instagram. De flesta hundarna på bilderna är feta eller har super långa klor! Jag förstår att de kan va svårt att klippa klor på större hundar men på en liten chihuahua!! Kom igen de är bara lathet och okunskap! Och vissa har tom målat klorna med nagellack! what the hell!?!

Sen ska inte en chihuahua väga 10 kg! Det är sjukt viktigt att hundar inte är överviktiga! Ett kg övervikt på en chihuahua är x-antal kg på en människa. Kan inte exakta siffrorna men har hört att på en katt är ett kg övervikt ca 14 kg för en människa. Inte helt okej!

I mina två chihuahour är det så sjukt mkt hund! Det är inte två leksaker som är oskyldiga och bortskämda! De blir uppfostrade som alla andra hundar och klorna klipps regelbundet! Finns många fördomar mot just rasen chihuahua. Nu är inte mina hundar perfekta. De har också dåliga vanor. Men de är inte överviktiga och har långa klor iaf.

Tyvärr glömmer många att även denna lilla ras är en HUND!

Elin


2013-02-20
22:49:22

ONT!
Fy bubblan va ont jag hade i halsen imorse! Gick ända upp i öronen! Grät pga smärtan. Inte helt okej. Så nu börjar jag få ångest över att det ska bli samma imorgon bitti. FYFAN! Har iaf äntligen fått i mig två alvedon och lite mat. Fick ju inte i mig ens dricka fram till kl ett idag. Så hade riktigt ont i huvudet också! Lucky me!
 
Idunn fick iaf andra sprutan för botulism idag. Bara av att jag va ute ca en timme fick jag ångra. Men iaf Idunn skötte sig utmärkt som vanligt och fick beröm av veterinären denna gång också. 
 
Melwin fick följa med till stallet. Men han har fått för sig att han är rädd för hästar!! (??) I somras sprang han ju och lekte med fölen i hagarna! Så han höll sig i min famn hela tiden. VIlken gjorde Idunn avundsjuk så hon puffade lite extra på honom! HAHA mina sötnosar! Saknar min lilla häst! HATAR att vara sjuk. Trodde som jag sa tidigare att det skulle gå över inom ett dygn men icke denna gång! 
 
Blir till att vara hemma från jobbet imorgon. Jag som faktiskt hade sett fram emot att jobba! :/ Men de går inte att ta hand om patienter när man inte ens kan prata. En rätt stor del i mitt jobb är ju att kommunicera haha!
 
Aja hoppas på att inte få samma smärta imorgon bitti iaf!
 
Elin

2013-02-19
22:14:00

Sjuk
usch hatar att vara sjuk! Att ena stunden frysa sen svettas osv. Halsen känns tjock och gör ont :/ Är ju aldrig sjuk! Och om jag väl är sjuk håller de i sig typ ett dygn. Så jag HOPPAS att det går över imorgon! (Blev sjuk igår)
 
Imorgon ska jag va barnvakt åt två av mina syskonbarn några timmar på fm. Sen klockan fyra kommer veterinären ut till stallet för att ge Idunn sin andra spruta mot botulism. Och tre andra hästar ska få spruta. Hoppas jag är pigg imorgon! 
 
idag har jag pluggat och viiiiiat. sjukt tråkigt! Hade ju velat vara i stallet när man är ledig och allt... Men nej då går jag och blir sjuk ist?! WTF!!!
 
Aja ska plugga lite till nu innan jag sover. Rätt intensivt att läsa en kurs på fem veckor! Men det ska gå!
 
Elin

2013-02-18
10:41:47

Trött

Trött, ont i huvudet , ont i halsen. Påväg att bli sjuk? Hoppas inte!! Har varit i skolan nu på morgonen men nu måste jag sova en stund! Senare blir det stallet och sen plugga! Nu börjar det på riktigt.

Elin


2013-02-15
23:58:00

Lösenordsskyddat inlägg
Inlägg

2013-02-15
20:59:46

Upp och ner
Idunn trasslade in sig i grimskaftet idag igen... Det är tur att hon inte får panik som vissa hästar kan få! Hon är lite rolig. Hon va lite trött idag när vi red så jag satt av sista biten och gick med henne. Tänkte att jag skulle få i henne vatten, hon dricker ju i hagen det vet jag men ville se själv också att hon dricker. (höns mamma) Men iaf så  blandade jag ut kraften i vatten. och tänkte att då kommer ju vattnet smaka gott och hon kommer dricka det. Men nej! Hon är så smart den där lilla! Hon plaskar runt vattnet med mulen och äter bara upp pelletsen. knashäst!
 
Men sen doppade hon hösilaget i vattenhinken och fick i sig vatten ändå ;) 
 
Åkte ner på stan sen och skulle köpa matteboken. Och måste ha en miniräknare också. Miniräknaren skulle kosta mig 1500 kr!! VAFAN?! Så ja blev arg och började gråta... pinsamt! MEn aja när jag kom hem sa pappa att han skulle köpa den åt mig. TACK <3
 
Så nu ska jag kolla igenom boken lite och sen imorgon ska vi köpa den där förbaskade miniräknaren. Idunn kommer också få besök imorgon och på kvällen ska jag och Cicki ut och festa :) Så en bra lördag alltså!
 
Elin

2013-02-14
22:47:52

Kolik hos häst

Kolik är ett samlingsbegrepp för smärtsamma tillstånd i mag- eller tarmsystemet hos hästen. Det finns andra lidanden – till exempel i njurarna, urinvägarna eller könsorganen – som kan ge kolikliknande symptom.

Kolik drabbar hästar oftare än andra husdjur. Det har lanserats många teorier om orsakerna till detta – och det handlar om en mängd samverkande faktorer.

Orsakerna till kolik

Själva ordet kolik betyder från början ”tarmkramp”. Oavsett orsaken till koliken, är symptomen ofta likartade och för veterinären är det i allmänhet svårt att snabbt avgöra vilken typ av kolik det handlar om.

Gaskolik innebär att tarmarna är fyllda av större mängder gas. Detta tillstånd orsakas inte sällan av foderbyte eller foder av dålig kvalitet. Förstoppning kan uppstå i samband med plötsliga foderbyten eller långa transporter. Symptomen är ofta matvägran och allmän oro och besvären kan vara långvariga. Oftast är förstoppningen lokaliserad till grovtarmen.

Sandkolik är vanligast i södra Sverige, där hästar som går på hårt avbetade sandjordsarbeten lätt får i sig sand. Ibland kan det handla om ganska ansenliga mängder. Sanden lägger sig kvar i tarmarna och ger så småningom upphov till varierande grader av kolik.

Tarmomvridning eller så kallad tarmknut ger plötsliga och mycket häftiga symptom. Tillståndet kräver oftast kirurgiskt ingripande. Detsamma gäller tarminkarceration, det vill säga då tarmen klämts in i någon organspringa i buken. Tarmvagination (tarmen går in i sig själv) ger samma typ av kolikbesvär som ovanstående.

Livmodern hos dräktiga ston kan vid förändringar av dess läge i bukhålan ge upphov till koliksymptom.

De första åtgärderna vid ett misstänkt kolikanfall

 

  1. Gör dig en klar bild av symptomen. Iaktta hästen en stund, så att du kan ge en klar och konkret redogörelse för hästens beteende. Hur yttrar sig anfallet? Matvägrar hästen? Står den bara och skrapar – eller lägger den sig ned så fort den släpps? Reser den sig igen. Och i så fall hur snart? Tittar den mot buken? Kastar den sig hejdlöst i boxen? Har den slagit sönder sig själv eller boxinredningen?
     
  2. Ta puls och temperatur på hästen. Vid kontakt med veterinär kommer denne ofta att fråga direkt om puls och temperatur. Du bör kunna ge svar direkt.
     
  3. Lyssna efter tarmljud. Lägg örat mot bukväggen vid hästens flank och lyssna efter ”kurrande” eller andra ljud som tyder på aktivitet i tarmsystemet. Sådana ljud tyder på bibehållen matsmältningsfunktion, vilket är positivt.
     
  4. Kontrollera slemhinnorna. Har slemhinnan i ögon och mun normal färg? Jämför med en frisk häst.
     
  5. Kontrollera avföringen. Du bör konstatera om hästen över huvud taget haft någon avföring och om den i mängd, färg, konsistens och lukt skiljer sig från det normala.
     

Vad gör jag med hästen?

Det är viktigt att du verkligen studerar hästen enligt ovanstående schema – och att du inte utelämnar någon punkt. Veterinären får då ett bra underlag för att gradera symptomen – och därmed för att avgöra om och hur snabbt veterinärbehandling ska sättas in. Ofta kan veterinären efter en klar symptombeskrivning per telefon ge hästägaren instruktioner om hur hästen ska hanteras tills veterinären är på plats.

Om hästen visar lättare koliksmärtor, kan det ofta vara lämpligt att flytta den till en större box. Allt foder ska vara borttaget. Hästen kan också släppas ut i till exempel en ridhusmanege eller på en loge – eller på annat sätt ges tillfälle att röra sig fritt under fortlöpande tillsyn. Det är olämpligt att köra, rida, longera eller på annat sätt utsätta hästen för krävande motion. Detta kan öka riskerna för hjärtpåverkan och andra komplikationer.

När ska jag tillkalla veterinär?

Om hästen visar tecken på kraftig smärta eller stark oro tillkallas alltid veterinär. Detta gäller även när hästen kastar sig omkull, rullar över rygg, svettas eller har en puls som överstiger 70 slag per minut.

I de flesta fall då en häst visar koliktecken är det klokt att ta en telefonkontakt med veterinär och låta denne bedöma symptomen. Om hästens tillstånd hastigt skulle förvärras, har veterinären då en god bild av det inledande förloppet.

De flesta av landets större hästkliniker kan utföra de operativa ingrepp i bukhålan som kan bli aktuella vid ett kolikanfall med ett häftigt förlopp. Om ingreppet utförs i tid, är prognosen för tillfrisknande oftast god.

 

Från agria.se

 

Elin


2013-02-13
13:42:53

Not my day
Ingenting har gått som det ska idag. Hoppas det vänder när jag är i stallet! Bjuder på en gos bild på vovvarna <3
 
 
Elin
 

2013-02-12
18:28:22

Ridning
Igår red jag en ganska lång tur. Både på väg och i skog. Riktigt mysigt då det snöade lite lätt. Vi tränade på gångarterna och det gick väldigt bra :) Även fast hon gärna vill galoppera. Hade boots på så tölten kändes väldigt bra. 
 
Idag red jag en kortare stäcka och bara på vägen. Samma idag träning av gångarterna. Och det gick bra idag med. Ställde lite och gjorde lite skänkelvikningar också. Sen stretchning efter passet. Och gos såklart!
 
Imorgon blir det ingen ridning. Men kör antagligen lite markarbete eller tar en promenad. 
 
Elin

2013-02-09
23:53:50

Inspiration

Elin


2013-02-09
23:49:33

Feb. 09, 2013


2013-02-09
22:03:11

HELG
Igår blec de fest med fina vänner! Blev myycket alkohol! Men de va riktigt kul och skrattade massor! 
 
Idag hoppade jag och Idunn lite, för att inte göra samma sak hela tiden. De "små" hindrena tycker hon är trååååååkiga! Varför hoppa nör man kan gå över? Men de hindret som är högre hoppar hon gärna över! Dock hoppas vi ju inte högt (än!!) haha 
 
De gick bra i början både att hoppa (det högre hindret) och dressyren. Gångarterna gick sådär idag. Vi blev lite oense om vi skulle galoppera eller tölta! Haha min fina häst. Ni kan ju gissa vem som ville vad!
 
Men vi red alla gångarter och jag tänkte avsluta med lite lösgörande på stora volten. NEJ sa Idunn då. Hon ville in och äta. Vi hade jobbat klart tyckte hon. Så vi bråkade lite och eftersom att båda är sjukt envisa ibland så blev de väl lite halvdant. Men blev några varv sen fick hon gå in och äta :) 
 
Min lilla häst! Lyxade till det lite med morot idag! Lördags godis ;) 
 
Har kollat på mello nu ikv, de va väl bättre än förra veckan men är inte impad alls... Blir bara sämre med åren tycker jag :( Nu kollar jag på gaygalan. Väldigt kul faktiskt!
 
Imorgon blir det jobb och sen stallet. Har dock inte bestämt mig för hur jag ska lägga upp ridningen imorgon ... Får googla runt lite på inspiration. Men träna på det vi lärde oss av Sara gör vi lite på varje pass. Och jag märker stor skillnad! Hon går mycket finare i form. 
 
Elin 
 

2013-02-06
21:10:55

Det här med sömn..
Asså har verkligen hamnat i en DÅLIG sömn period. Helt värdelöst! Aja på fm va jag i stallet och red barbacka på världens bästa häst! Och idag gick allt bra! Hon lyssnar så otroligt bra på min röst! Duktiga tjej!
 
Sen stressade jag iväg till skolan för intro möte. Nu känner jag att det är på riktigt! Lite läskigt faktist. Men de ska väl gå bra. 
 
Sen stod jag och väntade på attt få ta mig hem men bussjävlarna gick inte som de ska. HATAR BUSSAR! Den som säger att det är smidigt vet fan inte va den pratar om. 
 
Elin
 
 

2013-02-04
09:23:06

Ny vecka
Riktigt dålig uppdatering. Det som hänt de senaste dagarna är jobb och stallet. Gårdagens ridpass är jag inte speciellt nöjd med då Idunn blev stressad av de andra hästarna och det blev mycket grisepass :( Galoppen gick fint men eftersom att de andra två har en väldigt snabb trav hamnade hon efter och tog till grisepassen. 
 
Men när vi gick hem tog jag en annan väg så jag och Idunn blev själva. Då fick vi till en ganska fin tölt. Och traven gick ocskå bra. Så hon blev nog för stressad av dem och blev pressad att springa fort. Och fort gick det ;) dock inte rätt eller fint någonstans!!!
 
Aja hon är duktig iaf min lilla tjej! Ska se till att rida ut med lugnare hästar nu i veckan så hon får lite självförtroende. 
 
Iaf igår kväll kollade jag på The lucky one!! Kolla på den om ni inte sett den! Handlar om en marin soldat som hittar en foto på en kvinna under kriget. Efter kriget bestämde han sig för att söka upp henne. Sagt och gjort. De blir kära men kvinnans ex som är en idiot  till polis försöker förstöra och bla bla. Jag blev helt fast iaf och tycker att den va väldigt bra. 
 
Nej nu ska jag göra mig iordning för att sedan åka till thuns med mina fina vänner Cicki,Anna och Madde! Ska bli skit kuuul! <3
 
Elin

2013-02-01
09:43:53

KALLT
Uuuuusch vad jag fryser! Hade som vanligt svårt för att sova igår. Sista gången jag kollade på klockan var det 01.30!! WHAT THE HELL?! Måste fixa detta nu. Blir ju störd av att inte få sova.
 
Iaf så är jag ganska pigg nu. Efter att ha snoozat i en timme haha! Så nu är det dags att  klä på sig och åka till stallet innan jobbet. Det är kallt ute men solen skiiiiner! Så hoppas på en mysig ridtur :) Ska testa mitt hackamore idag. 
 
Byter mellan två olika bett redan, för att inte skada tänderna. Och jag hoppas att hackamoret passar utmärkt för idunn! Tror inte att det kommer vara några problem för min snällaste häst :)
 
Nej nu ska jag ta röven ur sängen!
 
Elin