Elin Österberg

2012-12-31
18:42:22

12-13

Gott Nytt År på er alla där ute!<3

Jobbat på dagen nu är jag hos Maja och fixar oss! Snart kommer några kompisar till henne och då blir det fest :) får se vad som händer sedan.

Puss.

Elin


2012-12-30
23:06:11

...

Oh why you look so sad
The tears are in your eyes
Come on and come to me now
Don’t be ashamed to cry
Let me see you through
Cause I’ve seen the dark side too

When the night falls on you
You don't know what to do
Nothing you confess
Could make me love you less



Elin


2012-12-30
22:14:53

Fång hos häst
Detta är en sjukdom jag är LIVRÄDD för! Info från Agria's hemsida. 
 

Fång hos häst är en vanlig sjukdom, där symptomen framför allt visar sig i hovarna. Det finns tre situationer då hästar brukar få fång – efter en förlossning, vid felaktig utfodring och vid hård eller långvarig ansträngning.

Fång är en relativt vanlig sjukdom som kan drabba både hästar och ponnyer och den orsakar stort lidande. Symptomen visar sig framförallt i hovarna då det uppstår en inflammation i hovens lamellager och suldel och det skapar smärta och hälta. Orsaken till fång är ännu inte helt klart trots intensiv forskning.

Hästens symptom vid ett fånganfall är den klassiska fångställningen: Den står med kroppsvikten förskjuten bakåt, framhovarna placerar den framför sig och bakbenen in under sig. Hovarna är mycket varma och man kan känna en tydlig puls i blodkärlen på båda sidor av kotan. Feber är också ett tydligt symptom vid fång.

Sjukdomsförloppet kan vara så kort som några timmar. Om inte anfallet behandlas i tid kan inflammationen skapa en försvagning i hovens lamellager som i sin tur leder till att hovbenet sänks eller roteras. Tecken på en lägesförändring av hovbenet är att kronranden blir mjuk när den förlorat sitt stöd från hovbenet.

För mycket foder

Den mest välkända orsaken till fång är foderförätning som leder till en störning i tarmfloran. Det kan ske när hästen eller ponnyn av någon anledning får i sig stora mängder kraftfoder eller släpps på ett kraftigt grönbete. Se till att hästen vänjs successivt vid bete och foderbyten. Under en viloperiod bör kraftfodergivan minskas för att undvika fång.

Förlossningsfång av kvarliggande efterbörd

En annan orsak till fång är att ett sto inte släpper efterbörden normalt efter en förlossning. Efterbörden ligger då kvar och släpper ut bakterier och toxiner (gifter) som påverkar cirkulationen i hovarna.

Fång på grund av överbelastning

Hästar som har en kraftig hälta en längre tid kan drabbas av belastningsfång på det tidigare friska benet. Normalt skiftar en häst vikt mellan benen för att blodcirkulationen i hovarna ska fungera. Om den inte kan göra detta på grund av smärta kan fång uppstå. För att förebygga fång vid en sådan situation ska du följa veterinärens rekommendationer.

Akut behandling 

Om du misstänker att din häst har drabbats av fång ska du genast ställa den på boxvila med ett mjukt torrt underlag. Helst bör det vara en tjock spånbädd eftersom det underlaget ger mest svikt. Se även till att kyla hästens ben med kallt vatten för att minska risken för skador i hovarna. Ge inte något kraftfoder utan enbart hö, gärna ett sent skördat hö som innehåller mycket fibrer men en mindre mängd protein. Om du inte har tillgång till det kan du dryga ut givan med halm. Tillkalla en veterinär omedelbart för behandling. All behandling går ut på att identifiera och avlägsna orsaken till sjukdomen och även ge smärtlindring till hästen.

Eftervård och tips

Det absolut viktigaste för att hästen ska bli frisk och inte få några återfall är att du följer veterinären och hovslagarens ordinationer för eftervården av hästen. Det är också av största vikt att fånghästens hovar verkas och skos av en skicklig hovslagare.

En häst som en gång har drabbats av fång löper större risk att drabbas igen jämfört med en fullt frisk häst. Därför är det viktigt att den motioneras regelbundet för att inte bli överviktigt samt att blodcirkulationen hålls igång.

En del fånghästar klarar inte av att gå på bete överhuvudtaget men många klarar det om man är försiktig vid invänjningen.

Vid fölning ska du vara noga med att kontrollera att hela efterbörden kommit ut. Vid minsta misstanke på livmoderinflammation bör du tillkalla veterinär.

 

 
 
Elin

2012-12-29
22:46:52

Önskningar

Dagen började skit dåligt med hjärtklappning pga att jag sovit endast tre timmar! Men har ändå hållt mig på ytan. Efter jobbet åkte jag och Maja ut till stallet. Och som sagt JAG HAR VÄRLDENS BÄSTA OCH FINASTE HÄST! Efter stallet åkte vi hem till mig och åt lite, sen blev det dags för klippning av mitt hår. Tack igen Maja!

Nu ligger jag här i sängen och tankarna börjar komma. Hate them! Hatar att känna paniken komma smygandes.

Åh vad jag önskar att jag slappt allt detta! Önskar så jag spricker

Elin.


2012-12-29
00:08:23

Skräck film med Maja
Varför ska jag alltid envisas med att kolla på skräck filmer?! Älskar dessa filmer men satan vilken ångest jag får! Vill bara börja gråta. Är huvudet dumt får kroppen lida! Som om det va något jag inte redan visste ?! ;) Tycker nästan synd om min kropp! Kommer dö ung.
 
Fina Maja berättade att hon kan toppa mitt hår! Lycka!!!! Känns sjukt mycket bättre att låta någon man litar på klippa det! Blir ALLTID för kort när man ska toppa hos frissan. Detta kommer bli super!
 
Blir ledsen när jag får reda på att flera av mina nära och kära lider av panikångest och psykiskohälsa. (Detta har inget med Maja att göra). Varför är det fortfarande tabu att prata om hur man mår psykiskt?! 
 
Jaja det är mycket man inte förstår. Men nu är det dags att sova så jag orkar upp imorgon, jobb väntar.
 
Elin
 

2012-12-28
17:43:31

Fryser
Inte varit någon toppen dag precis. Men det är sånt man få ta sig igenom. Fryser som fan gör jag också. Hatar dessa dagar. Som är allt för många. Tar aldrig slut. NEGGO!
 
Har märkt att jag är jävligt bra på att vara negativ! Så behöver du hjälp med att bli bättre på det så kom till mig. Tur att jag har positiva kompisar runt omkring mig. 
 
Nej nu ska jag tagga till lite! Ska packa in hundarna och mig i bilen, för vi ska nämligen på besök hos Maja :) Middag och mys blir det närmare bestämt. Precis vad jag behöver just nu! 
 
Som sagt tur att jag har mina underbara vänner! NI betyder mer än ni någonsin kommer förstå.
 
Elin

2012-12-27
17:10:59

Avmaskning häst
Hur ofta och med vad du bör avmaska dina hästar avgörs av hur situationen ser ut på just din gård/ditt stall. Ett stort stall med många hästar men lite hagmark behöver avmaska oftare än ett litet stall med ett fåtal hästar som har tillgång till stora hagar. Idealiskt är om hästarna har skilda vinter- och sommarhagar. Träckprov kan vara till stor hjälp i planeringen.
 

Stora och lilla blodmasken - dessa lever i hästens grovtarm. De vuxna maskarna lägger ägg som passerar ut med avföringen och på så sätt infekteras betet. Andra hästar infekteras genom att de äter de kläckta larverna i gräset.  De flesta hästar har en större eller mindre mängd larver av lilla blodmasken i olika utvecklingsstadier i tarmen. Om de förekommer i mycket riklig mängd kan hästen drabbas av kolik, diarré eller avmagring.  Stora blodmasken är ovanligare. Larverna vandrar under sin utveckling genom tarmkrösets kärl (dessa försörjer tarmen med blod), skador i tarmkröset orsakat av stora blodmaskens larver kan leda till kolik.

Som regel räcker det att avmaska mot blodmasken strax före betssläpp på våren och vid installning på hösten. Stora stuterier och andra gårdar där många hästar i olika åldrar hålls i gemensamma hagar bör avmaska mer ofta under sommar halvåret. Detsamma gäller om det konstaterats genom träckprover att parasitbördan är hög.

 

Spolmask - förekommer oftast bara hos föl och 1-åringar, de ses sällan hos vuxna individer eftersom dessa utvecklat immunitet mot parasiten. Spolmasken lever i tunntarmen. Äggen passerar även här ut med avföringen och infekterar betet. Äggen är mycket motståndskraftiga och överlever flera år på betet. Det innebär att om ett spolmaskproblem konstaterats på gården ett år får man räkna med att kommande generationers föl också kommer att drabbas. Föl och unghästar som drabbats av spolmaskinfektion kan visa symtom såsom dålig tillväxt, raggig hårrem, nedsatt aptit etc. Men en del föl kan också vara tillsynes helt friska och sedan plötsligt drabbas av allvarlig kolik, i dessa fall kan ibland stora mängder spolmaskar ses i tunntarmen.

Föl bör avmaskas mot spolmask vid 8 och 16 veckors ålder och undertecknad rekommenderar även att 1-åringar avmaskas mot spolmask. 

 

Bandmask -  denna mask är också vanligt förekommande. Masken lever i gränszonen mellan tunntarmen (ileum) och blindtarmen (cekum). Äggen passerar ut med träcken och infekterar betet, men innan de kan infektera nästa häst måste äggen ätas av ett litet kvalster som finns i gräset men som också kan förekomma i höet. Nästa häst smittas när den i sin tur äter kvalstret. Hästar som har bandmask i större mängd kan drabbas av kolik i form av t ex blindtarmsförstoppning eller motorikstörningar i ileum (sista delen av tunntarmen). Undertecknad rekommenderar att man avmaskar en gång per år (med fördel innan betessläpp) mot bandmask. Vid konstaterad tung parasitbörda rekommanderas avmaskning tvår ggr/år. 

 

Styngfluga - flugorna lägger sina ägg på hästarnas ben under sommaren, dessa kan ses som små gulvita prickar på hästens ben. Hästen slickar i sig äggen och larverna vandrar sedan via munslemhinnan ner till hästens magsäck där den övervintrar. Små mängder styngflugelarver orsakar sällan något problem, men i större mängd kan de orsaka kolik och magsårsliknande symtom. Om en stor mängd styngflugeägg har setts på hästarnas ben kan ivermectin-  eller moxidectin ges sent på hösten. Ett bra sätt att minska infektionen hos hästen är att mekaniskt avlägsna äggen från hästens ben.

 

Elin


2012-12-27
09:28:46

Morning!

Dags att ta sig ut till stallet. Ska tydligen va sjukt halt ute så kommer nog ta ett tag att åka. Man kanske ska åka förbi hööks först... Lite rea shopping! Nej dags att röra på sig.

Elin


2012-12-26
23:15:39

Idunn

Min fina häst! Imorgon blir det en ridtur igen<3 älskar att man är så charmig med overall och allt! Men vill inte frysa!

Elin


2012-12-26
19:55:33

Loreal hair mascara
Någon som har testat? Bra/dålig?
 
 
Elin
 
 
 
 

2012-12-26
19:29:04

SNYGG!

Denna hjälmen vill jag ha! Kanske dags för en ny? Flirta lite med mamma och pappa kanske :D kommer från Hööks.

Elin


2012-12-26
19:13:27

PL hos chihuahua

Om du ska köpa en chihuahua så va NOGA med besiktningen och kolla extra noga på PL! Här har ni lite info om detta:

 

Patellaluxation innebär att knäskålen - patella hoppar ur led - luxerar. Hos Chihuahua rör det sig i stort sett alltid om medial patellaluxation, dvs knäskålen hoppar över till insidan av knäleden.

PL leder till att knäleden blir instabil och hunden inte kan röra sig på ett normalt sätt. Såsmåningom utvecklas kroniska ledförändringar - artros med smärta från knäleden och också i många fall korsbandsruptur.

PL leder alltså både till försämrade rörelser hos hunden och smärta och utgör både ett djurskyddsproblem och ett utställnings- och bedömningsproblem.

PL är ärftligt och för att undvika att hundar med PL går i avel och för anlagen vidare är det viktigt att hundar med PL inte används i avel. För att komma till rätta med detta problem är det fr o m 2009 obligatoriskt att undersöka patella hos Chihuahuor som skall gå i avel. Patellaundersökningen skall göras av en veterinär som antingen har gått en kurs i patellaundersökning eller är specialist i hundens o kattens sjukdomar. PL kan diagnosticeras redan på små valpar men hunden skall vara minst 12 månader för ett giltigt patellaintyg.

Vid patellaundersökningen graderas PL:

Grad 0 innebär att det inte föreligger någon patellaluxation
Grad 1 innebär att knäskålen kan luxeras med fingrarna men hoppar tillbaka på rätt plats
Grad 2 innebär att knäskålen spontant hoppar ut led
Grad 3 innebär att knäskålen permanent är luxerad.

Elin


2012-12-26
16:01:21

Ge mig energi

Helt slut efter en heldag på stan med bästa Maria! Hittade dock bara ett par högklackade skor. Men bättre än inget ;) lite besviken.

Ikväll ska jag bara ta det lugnt och ligga i sängen :) imorgon blir det stallet och pussa på min fina Idunn.

Luktar fortfarande brandrök i hela huset. Synd att vi inte har en brandlarm som går direkt till brandstationen. Hade inte suttit fel men massa snygga brandmän här ;D mums

Elin


2012-12-26
09:28:44

Brandlarm
Klockan tolv inatt väcktes jag av ett brandlarm som tjöt. Tänkte "vafan är det som piper", kände en illaluktande lukt sedan och blev lite smått rädd. Gick ut i hallen och såg att köket va täckt med rök. Gick in och såg att spisen va på. Just på den plattan stod det en kastrull, med något iokänbart i. TUR att jag vaknade! Jag är inte lätt väckt!
 
Nu luktar hela köket brandrök och fönster är öppna lite överallt. Men som sagt tur att jag vaknade annars hade denna julen kunnat bli den sista.
 
Elin

2012-12-25
23:22:20

Juldagen

Haft en supermysig kväll med min familj! Bästa på länge. Men nu säger vi god natt. Imorgon ska jag på stan med min bästa kompis Maria <3

Elin


2012-12-25
13:54:57

Islandshästens hull
Det är mycket funderingar i de flesta stall om hästens hull. Jag har svårt själv för att veta hur tydligt t.ex. revbenen ska kännas. Nu på vintern är det extra svårt pga all vinterpäls. Hittade en bra artikel på www.nangen.se om just detta. Den gav mig svar på mina funderingar och den är lätt att använda sig av.
 
Artikeln använder sig utan nio olika värder, där idealvärdet är mellan  5-6½. Självklart diffar det ju vid olika tillfällen i din hästs liv, t.ex. ett dräktigt sto, bedömning/visnings kondition och inför sommaren/vintern. 
 

1. Dåligt hull/utmärglad
  • Påtaglig utmärglad
  • Spinalutskotten, revben, svansrot, höftleder och sittben är mycket tydliga.
  • Man kan tydligt se den underliggande benstrukturen på manken, skuldran och nacken.
  • Ingen fettvävnad kan kännas.

 2. Mycket smal/tunn

  • Spinalutskottens bas har täckts till hälften av fett
  • Transversalutskotten i lumbar regionen känns rundade
  • Spinalutskotten, revbenen, svansroten, höftlederna och sittbenen är tydliga.
  • Mankens, skuldrans och nackens strukturer kan svagt urskiljas. 

3. Smal/tunn

  • Spinalutskotten är täckta till ca hälften av fett
  • Transversalutskotten kan inte längre kännas
  • Revbenen täcks av ett tunt lager fett
  • Spinalutskotten och revbenen är tydligt urskiljbara
  • Svansroten är tydlig, men de olika kotorna kan inte längre ses visuellt
  • Höftleden känns mer rundade men fullt identifierbara.
  • Sittbenen känns dock inte längre
  • Manke, skuldra och nacke är accentuerade. 

4. Måttligt smal

  • Det finns en svag fåra längs ryggraden
  • Revbenen kan ses svagt
  • Svansroten kan sticka ut något, beroende på exteriören, man känner dock att det finns något fett runt den.
  • Höftlederna kan inte längre urskiljas
  • Manke, skuldra och nacke är inte påtagligt tunna.

 5. Moderat kroppsbyggnad

  • Ryggen är platt, det finns ingen fåra eller ås över ryggraden.
  • Revbenen är inte synliga men man känner dem enkelt med fingrarna.
  • När man känner på fettet vid svansroten ger det en liten svampartad känsla
  • Manken är avrundad över spinalutskotten
  • Skuldra och nacke har mjuk övergång mot kroppen

 6. Måttligt välgödd

  • Kan ha en lätt fåra på ryggen
  • Man känner att det finns fett på revbenen, vilket känns lite svampigt
  • Fettet vid svansroten har övergått till att vara mjukare
  • Fett har börjat ansamlas vid sidan av manken, bakom skulderbladet (vid sadelgjordens främre kant) och på nacken.

 7. Välgödd

  • Kan ha en fåra längs ryggen
  • Revbenen känns fortfarande separerade, men man känner också en tydlig utfyllnad mellan dem av fett
  • Fettet vid svansroten är mjukt
  • Fett är ansamlat vid manken, bakom skuldran och efter nacken.

8. Fet

  • Fåra längs ryggraden har utvecklats
  • Det är nu svårt att känna revbenen
  • Fettet vid svansroten är mycket mjukt
  • Området bakom skuldran är fylld med fett
  • Nacken är märkbart tjockare
  • Fett har ansamlats vid lårens insida

 9. Extremt fet

  • Det är en tydlig fåra längs ryggen
  • Man börjar kunna se fläckar/ansamlingar av fett över revbenen
  • Fettkuddarna vid svansroten, manken, bakom skuldran samt efter nacken buktar ut
  • Fettet på insidan av benen kan ta emot motsatt sida
  • Flanken är även den fylld med fett
 
 
Elin

2012-12-25
13:40:22

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.