Elin Österberg

2013-01-23
20:36:00

Rasbeskrivning - Islandshästen
 Den isländska hästrasen har sitt ursprung på Island där den har avlats utan kända inslag av utländskt genetiskt material sedan Island befolkades omkring 900 e.Kr. Den anses idag vara närmast besläktad med de inhemska hästraserna i Skandinavien samt i den Brittiska övärlden. Dagens islandshäst är renrasig och dess härstamning kan spåras tillbaka till Island.

Islandshästens mankhöjd, mätt med stångmått vid mankens högsta punkt, är normalt mellan 125-145 cm. Medelmankhöjden för ston är 136 cm och förhingstar 138 cm. Den fullvuxna islandshästen väger omkring 300 till 400 kg.

De flesta kända hästfärger och tecken förekommer. De dominerande färgerna är fux, svart och brun, men skimmel och skäckfärger är också relativt vanliga. Över 100 färgvarianter förekommer inom islandshästrasen.

Exteriören kan variera betydligt, men en typisk islandshäst har en rektangulär och kompakt byggnad. Typiskt för rasen är ett sluttande kors, en lång kraftig man och svans samt en tjock skyddande vinterpäls.

Islandshästen är en ridhäst. Hästens gångarter gör den unik och praktiskt taget alla islandshästar har förutom skritt, trav och galopp även tölt. Många hästar har också den extra gångarten flygande pass. Som ridhäst är den enastående mångsidig – en kapabel, villig häst för nöjesridning eller tävling, som passar både vuxna och barn. Hästen är härdig och självständig men ändå social och lätthanterlig, den är orädd och har en god uthållighet.

Hästen mognar långsamt och är vanligen inte fullvuxen förrän vid sex eller sju års ålder. Den har en lång aktiv livslängd (25-30 år är inte ovanligt).

 

Islandshästen har i allmänhet en mycket god hälsa. Fertiliteten är hög och båda könen kan reproducera sig upp mot en ålder av 25 till 27 års ålder.

Läs mer i FIZO - FEIF Rules for Icelandic Horse Breeding 

 

Elin

 
 
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: