Elin Österberg

2012-12-26
19:13:27

PL hos chihuahua

Om du ska köpa en chihuahua så va NOGA med besiktningen och kolla extra noga på PL! Här har ni lite info om detta:

 

Patellaluxation innebär att knäskålen - patella hoppar ur led - luxerar. Hos Chihuahua rör det sig i stort sett alltid om medial patellaluxation, dvs knäskålen hoppar över till insidan av knäleden.

PL leder till att knäleden blir instabil och hunden inte kan röra sig på ett normalt sätt. Såsmåningom utvecklas kroniska ledförändringar - artros med smärta från knäleden och också i många fall korsbandsruptur.

PL leder alltså både till försämrade rörelser hos hunden och smärta och utgör både ett djurskyddsproblem och ett utställnings- och bedömningsproblem.

PL är ärftligt och för att undvika att hundar med PL går i avel och för anlagen vidare är det viktigt att hundar med PL inte används i avel. För att komma till rätta med detta problem är det fr o m 2009 obligatoriskt att undersöka patella hos Chihuahuor som skall gå i avel. Patellaundersökningen skall göras av en veterinär som antingen har gått en kurs i patellaundersökning eller är specialist i hundens o kattens sjukdomar. PL kan diagnosticeras redan på små valpar men hunden skall vara minst 12 månader för ett giltigt patellaintyg.

Vid patellaundersökningen graderas PL:

Grad 0 innebär att det inte föreligger någon patellaluxation
Grad 1 innebär att knäskålen kan luxeras med fingrarna men hoppar tillbaka på rätt plats
Grad 2 innebär att knäskålen spontant hoppar ut led
Grad 3 innebär att knäskålen permanent är luxerad.

Elin


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: