2013-01-31
17:40:24
Torsdag
2013-01-30
20:50:00
benfraktur på häst
Med fraktur menar man en skada på skelettvävnaden. Själva ordet fraktur har i de flesta hästägares öron en mycket otäck klang, men även denna typ av skador kan variera avsevärt i svårighetsgrad – från mindre sprickor, så kallade fissurer, till komplicerade frakturer med många brottytor.
Frakturer kan uppstå genom yttre våld eller genom överbelastning av skelettet. En av de vanligaste orsakerna är sparkar från andra hästar. Ett antal frakturer orsakas årligen av att hästar sparkar mot hårda, kantiga föremål, går omkull på halt och hårt underlag eller skadas i samband med transport. Bristfälliga staket och olämplig stallinredning ökar också risken för denna typ av skador.
Symptomen
I vissa fall kan man höra ett karakteristiskt ”knäckljud” då frakturen uppstår – till exempel i samband med att den fallit eller slagit i ett hårt föremål. Hästen visar ofta en kraftig smärtreaktion – och avlastar kroppsvikten från den skadade kroppsdelen. Om det är ett ben som skadats, undviker hästen att stödja på benet. I vissa fall uppstår ryckningar i muskelgrupperna kring det skadade området och hästen kommer i svettning.
Att en häst visar plötslig hälta efter att ha utsatts för ett slag, behöver inte betyda att den drabbats av en fraktur. Slaget kan ha träffat en nerv så att en kraftigare hälta av övergående slag uppstått.
Vissa frakturer ger sig tillkänna i form av en hastigt påkommen hälta, men kan vara svåra att fastställa genom yttre tecken. Detta gäller bland annat frakturer på hov- och strålbenet.
Förutom de klart synliga frakturerna finns en rad skelettskador som kan vara svåra att diagnostisera. Vissa av dem ger inte nödvändigtvis hälta som symptom. Här nedan ska vi ge några exempel på frakturer och hur de vanligen ger sig till känna.
Hovbensfraktur
Hovbensfrakturer är tyvärr ganska vanliga. Det typiska symptomet är kraftig hälta. Hästen stöder ofta enbart på tån mot marken. Symptomen kan variera beroende på brottytans beskaffenhet. I många fall är symptomen likartade dem vid hovböld. I allmänhet ger hovböld dock en mer förstärkt puls. Ömheten vid undersökningmed visitertång är i allmänhet mer diffus vid hovbensfraktur än vid hovböld. En vanlig reaktion vid hovbensfrakturer är att hästen reagerar när man med visitertång klämmer ihop trakterna. Tillkalla veterinär eftersom symptomen är svåra att särskilja.
Kotsenbensfraktur
Kotsenbensfraktur ger akut, kraftig hälta. Skadan uppkommer oftast hos travare i samband med ansträngning. Till symptomen hör också en fyllnad i kotleden (galla) och kraftig smärtreaktion när kotan böjs. En slutlig diagnos ställs med hjälp av röntgen.
Kotbensfraktur
Kotbensfraktur, eller fissur på kotbenet, är en av de vanligaste skelettskadorna på hästar. Ibland är hältan ganska obetydlig, varför det är lätt att missa diagnosen. I de flesta fall uppvisar hästen emellertid ganska kraftig hälta, ibland kombinerad med krepetition och kraftig fyllnad i kotleden. Vid misstanke om denna typ av fraktur ska kotan stödjas med hårt bandage (gips, zinklim, etc) tills veterinär ställt en säker diagnos.
Vad gör jag?
- Se till att du kan hålla hästen stilla. Befria den från utrustning.
- Leta efter synliga tecken på skada – till exempel svullnad eller sår. Se efter om du kan hitta spår efter slag i hästens hårrem – till exempel i form av ytlig hudsvullnad, avskavt hår eller smutsavtryck.
- Böj det ben hästen inte kan stödja på. Kontrollera om det går att böja eller vrida i onormala lägen. Lyssna efter krepetition (benljud). Notera i vilka lägen hästen visar starkast smärtreaktion.
- Den utsatta kroppsdelen bör förses med ett stödjande omslag. I de fall då en häst avlastar en skadad kroppsdel, bör även de ben som därigenom får bära en ökad andel av kroppsvikten förses med stödbandage. Om benet belastas, kan en spricka lätt utvecklas till en fraktur.
Kontakta veterinär
Kraftig hälta eller annan rörelsestörning som kvarstår under en längre stund innebär alltid att man bör låta veterinär undersöka om en fraktur kan ha uppstått. Detta gäller även om yttre tecken på en skelettskada saknas. Vid vissa typer av frakturer kan den hälta som fanns i inledningsskedet gå över tämligen snabbt. Vid brott på kotsenbenen märks till exempel en övergående hälta och en gradvis ökande svullnad i gaffelbanden. En häst med kraftig hälta bör alltid stå på boxvila fram till att en veterinär säger annat.
Information från agria.se
Elin
2013-01-30
19:38:00
Lång dag
2013-01-30
12:31:36
Duktig häst

2013-01-28
12:58:00
Ny vecka





2013-01-27
22:34:02
Lektion
2013-01-25
20:39:00
Kaos
2013-01-24
23:37:37
Nobody sees, nobody knows..
2013-01-23
21:07:28
Stall outfit

2013-01-23
20:36:00
Rasbeskrivning - Islandshästen
Islandshästens mankhöjd, mätt med stångmått vid mankens högsta punkt, är normalt mellan 125-145 cm. Medelmankhöjden för ston är 136 cm och förhingstar 138 cm. Den fullvuxna islandshästen väger omkring 300 till 400 kg.
De flesta kända hästfärger och tecken förekommer. De dominerande färgerna är fux, svart och brun, men skimmel och skäckfärger är också relativt vanliga. Över 100 färgvarianter förekommer inom islandshästrasen.
Exteriören kan variera betydligt, men en typisk islandshäst har en rektangulär och kompakt byggnad. Typiskt för rasen är ett sluttande kors, en lång kraftig man och svans samt en tjock skyddande vinterpäls.
Islandshästen är en ridhäst. Hästens gångarter gör den unik och praktiskt taget alla islandshästar har förutom skritt, trav och galopp även tölt. Många hästar har också den extra gångarten flygande pass. Som ridhäst är den enastående mångsidig – en kapabel, villig häst för nöjesridning eller tävling, som passar både vuxna och barn. Hästen är härdig och självständig men ändå social och lätthanterlig, den är orädd och har en god uthållighet.
Hästen mognar långsamt och är vanligen inte fullvuxen förrän vid sex eller sju års ålder. Den har en lång aktiv livslängd (25-30 år är inte ovanligt).
Islandshästen har i allmänhet en mycket god hälsa. Fertiliteten är hög och båda könen kan reproducera sig upp mot en ålder av 25 till 27 års ålder.
Läs mer i FIZO - FEIF Rules for Icelandic Horse Breeding
Elin




2013-01-23
12:21:44
Vad är det för dag?
Känner mig snurrig. Är det onsdag eller torsdag? Dagarna smälter ihop haha.
Vill till stallet men har ingen bil :( får åka ikv när pappa kommit hem. Så får det bli en tur på banan. På söndag ska jag rida lektion för Sara. Ska bli spännande. Inte ridit för henne förut. Kul.
Elin
2013-01-23
02:20:33
Sömnlös ..igen..
Jaha där fick jag för att jag sa att jag fått tillbaka sömnen... Klockan är nu 02:20 och jag ligger vaken. KUL! Kommer bli en lååång dag.... Stackars mamma... FAN jag ska ju till läkaren imorgon! :( vill ju gå till henne när jag mår bra. Bra tajming!
Irriterad jag blir.
Elin
2013-01-22
23:53:39
Back on track!
2013-01-19
23:48:43
Hopplöshet
Nu är den här igen. Hopplösheten. Lagom tills jag ska träffa läkaren på torsdag. Jag som mått så bra! Jävla skit! Vill inte känna att allt är hopplöst! Vill verkligen inte det.
Vill må bra. Det gör så ont
2013-01-18
20:30:13
Socker kan orsaka fång
"The Sweet seducer' Av: Jessica Bunjes
Mardrömmen för många hästägare på våren är fång. Rädslan för, för mycket protein i fodret avskräcker många. Men protein är inte orsaken till fång. Det är resultatet av en undersökningsom gjorts av den australiensiska professorn Christopher Pollit (Queensland University): "Socker är den främsta orsaken till fång"
"Det uppskattade förhållandet mellan fång och proteiner förklaras enkelt, eftersom sjukdomen uppkommer mest på våren då gräset växer och innehåller massor av protein, säger veterinär Leendert Jan Hofland, medlem av Pavo Grooming Team. Detta är ett team av experter som ger gratis råd till hästägare på www.pavo.net. "Enligt färska studier är den främsta orsaken till fång på våren komplext socker, som kallas fruktan och produceras i gräs", säger Vincent Hinnen, som också är medlem av Pavo Grooming Team. Han hänvisar till studier från den australiensiska professorn Christopher Pollit.
Fruktan orsakar fång
Den komplexa sockerarten fruktan produceras i gräset genom inverkan av solljus genom fotosyntesen (gräsets metabolism). Det är en byggsten och används som ett tillfällig mellanlager av energi, som produceras av fotosyntesen och används indirekt för att gräset ska växa. Mängden producerad energi beror på många faktorer. Bland dem, intensiteten av solljus, temperatur och typ av gräs: Mycket sol och värme innebär en stark tillväxt med lågt innehåll av fruktan. Regn och kyla ger en hög fotosyntes och liten tillväxt, och resulterar i stora mängder (90%) av energin lagras som fruktan och kolhydrater (stärkelse).
Hästen som diabetiker
ängden fruktan i gräs förändrats mycket: Vid kyla och solsken är innehållet 200 gånger högre än om det är varmt, molnigt eller regnigt. Vincent Hinnen varnar: "Du kan förvänta dig det högsta fruktaninnehållet när det är soligt och frost ute, när temperaturen är mindre än 5 grader på natten, när marken inte är gödslad eller när det är extremt torrt. Däremot är ett alltför stort intag av protein inte ett problem. "Veterinär Hofland berättar: Hästen kan tolerera ett tillfälligt högt intag av protein. Speciellt om de har vant sig vid det gradvis."
Ett upprepat intag av socker är inte bra för hästar, precis som det inte är för de människor som har diabetes. "blodsockernivån ökar kraftigt när hästen äter mycket gräs med hög sockerhalt på våren. Hästens kropp kan inte hantera detta säger Vincent Hinnen". Tarmfloran i tjocktarmen kan inte behandla en så hög koncentration av fruktan "Hofland tillägger: kraftfoder som innehåller mycket socker och kolhydrater, eller foder med mycket korn och majs kan inte smältas i tunntarmen. Som ett resultat av detta smälts det i tjocktarmen "Vincent Hinnen fortsätter:" Processen leder följaktligen till att allt mer osmält mat förs in i tjocktarmen, som innehåller bakterier som inte kan smälta spannmål och kolhydrater. På grund av överskottet på kolhydrater förökar sig de aktuella bakterierna explosionsartat och producerar mjölksyra som en biprodukt. Mjölksyra minskar pH-värdet i tjocktarmen från 7 (neutralt) till ett värde på ca 6. Detta dödar de bakterier som normalt skall smälta grovfoder och detta producerar samtidigt ett gift som kallas endotoxin. Detta skadar tarmväggarnas slemhinnor och giftet kommer ut i blodomloppet. Detta gör att hela systemet blir förgiftat, inklusive hovarna, vilket resulterar i inflammationer i hovarna som i sin tur ger den smärtsamma processen att hovbenet lossnar. Med andra ord har hästen fått fång! "
Det rätta gräset
Mark sått med rajgräs är inte idealiskt för hästar, eftersom gräset producerat många blad, som kan ge mycket fruktan. I områden där hästar alltid har gått är det annorlunda. I naturen, äter hästar olika typer av gräs, de betar ute hela dagen och det är mindre gräs per kvadratmeter. I dagens ridsport, äter hästar mer sällan och i större mängd ", sade Vincent Hinnen. "Hästägare bör få olika typer av gräs med låga sockerhalter." råder han. Foderexperten säger att idén att hagar med mycket och högt gräs är farligare än nedbetade hagar är nonsens. De små tuvorna kan innehålla stora mängder fruktan. Å andra sidan finns det mindre mängd gräs, och då kommer hästen äta mindre, vilket minskar risken för fång. Hans allmänna råd är: På våren, begränsa hästens tid på gräs, eller begränsa ytan de betar på eller låt dem gå i en liten hage med lite eller inget gräs.
Kom ihåg att ge hästen grovfoder i den lilla hagen. Men var extra försiktig med hästar som har eller har haft fång, eftersom grovfoder också innehåller fruktan.
Förhindra fång
Grovfoder bör vara en väsentlig del av hästens diet. Var noga med att använda kraftfoder som är Expanderat eller poppat pellets/müsli. Eftersom då kommer kolhydraterna smältas ordentligt. Vincent Hinnen tillägger: "Hästar som är i riskzonen för fång bör inte få spannmål som korn eller majs, eftersom bara 30% av kolhydraterna smälts. Om ni ändå insisterar på utfodring av spannmål, använda havre som smälts till 80 %. "Han råder att, efter en kall natt, bara låta hästarna beta på eftermiddagen och gödsla fälten i början av året med komposterad gödsel. Gödsel innehåller fosfor, kväve och kalium, vilket minskar sockerhalten. Det viktigaste skälet till att gödsla är för att få gräs att växa. Om det växer, blir fruktan inte till energi som stannar i gräset.
Från Pavo.net
Elin
2013-01-16
22:55:20
Onsdag
2013-01-15
19:20:43
Effektiv
2013-01-14
19:15:33
Jobbig dag för Tia
Stackars lilla hund va så ledsen när vi kom! Låg och grät stackarn. Vi kom lite tidigare och fick sitta med henne tills hon vaknat till liv och kunde åka hem. Tog ca tjugo minuter för henne att ens ta in tungan. Hon såg så sjuk och ynklig ut.
Direkt när operationen va klar ringde veterinären till mamma och rekommenderade att vi skulle skicka knölen på analys. Det gjorde vi självklart. Så nu väntar vi på svar. Läskigt! Tankarna går till det negativa och läskiga. Men det behöver ju såklart inte vara så. Hoppas att det inte är något elakartat.
Små hundarna är jätteduktiga iaf och låter tia vara ifred. Melwin va så bekymrad när Tia kom hem. Han älskar henne så himla mycket. Har gjort det sen han va valp.
Nu är iaf Tia jätteful! De har ju rakat hennes huvud. Haha hon ser hemsk ut. Men det är synd om henne. Men det blir bra.
Elin
2013-01-14
07:34:49
Tidigt
Nu är det snart dags att köra Tia till veterinären. Ska bli riktigt skönt att bli av med den där knölen! Sitter precis där man klappar henne. Sjukt irriterande.
Är trött och fryser massor! :/ hatar att frysa!
Elin
2013-01-13
21:17:00
Liten Melwin



2013-01-13
15:59:32
Mysig dag!
2013-01-12
23:19:00
Stabilt



2013-01-11
21:48:49
Regnskållor
Lilla Idunn verkar ha fått lite regnskållor :( dock inga allvarliga. Så hon ska få stå inne på nätterna ett tag och så ska jag tvätta såren. Hoppas att det självläker :) TUR att jag har fina Karin att fråga! Och Eva i stallet är ju också en informations källa :) tack!
Imorgon blir det stallet såklart ! Sen mysa med syskonbarnen på kvällen! Myyys! Ska fixa ett inlägg med info om regnskållor imorgon. Nu ska jag kolla på desperate housewives. <3
Elin
2013-01-10
10:52:53
Längesen
De va väldigt länge sedan jag skrev här. Har varit endel. Men nu verkar det lugna ner sig. Hoppas på att få tjänstledigt på 50% så jag kan plugga extra.
Igår kväll när jag kom hem från jobbet smet Molly! Sprang rakt ut den lilla muppen! Blev helt chockad. Trodde jag aldrig. Men skäll fick hon. Sen sov hon under mitt täcke hela natten.
Elin
2013-01-02
21:54:09
Finaste
Har också världens finaste hundar! Melwin och Molly <3
Elin
2013-01-02
15:27:21
Idunn
Har världens bästa häst. Hon är så duktig!! Och vacker
Elin
2013-01-01
22:20:51
Positivitet
- Var i Vemdalen med underbara kollegor
- Köpte Idunn
- Bodde på en hästgård
- Köpte Molly
- Flyttade till ett super stall i Uppsala
2013-01-01
15:05:26
1/1 2013
Sitter på jobbet nu igen. :) känns som att det kommer bli en skaplig kväll. Imorgon är jag ledig så då ska jag åka till stallet, såklart! Älskade häst!
Mamma berättade att mina små hundar hade skött sig galant! Ingen av dem va rädda. Så skönt! Va lite orolig för att Molly skulle flippa ur. Men icke :)
Elin